Tentang Fakulti

Pada tahun 1997, berikutan penubuhan UPSI sebagai universiti, jabatan muzik dan kesenian telah dimasukkan ke dalam Fakulti Sains Sosial dan Seni. Selepas beberapa tahun penstrukturan semula fakulti telah berlaku dan, buat kali pertama di UPSI, sebuah Fakulti Muzik dan Kesenian yang bebas telah diwujudkan. Penambahbaikan dan pertumbuhan lebih lanjut diterajui, pada tahun 2010, hingga kini Fakulti sebagai Fakulti Muzik dan Seni Persembahan. 

Fakulti ini menawarkan pelbagai program dan darjah dalam muzik, teater, dan tarian. Ijazah tinggi ini ditawarkan di peringkat Diploma, Sarjana Muda, Sarjana dan Doktor Falsafah. Fakulti Muzik dan Seni Persembahan menghargai kepelbagaian tradisi muzik dan persembahan muzik tempatan dan global. Ia mempunyai pakar dan penyelidik yang terkenal di dunia dalam pelbagai gaya muzik dan seni persembahan yang disasarkan untuk memenuhi keperluan dan jangkaan profesional yang bekerja di pasaran global semasa. 

Kursus kami merangkumi muzik etnik Malaysia yang kaya dan pelbagai, baik tradisional dan kontemporari, selain tradisi seni persembahan kami. Kami sama-sama berbangga dengan skop kursus yang luas dalam Seni Barat, Dunia dan Muzik Popular di samping kursus-kursus dalam Teater dan Kontemporari Kontemporari.