Kata Aluan Dekan

Selamat datang ke laman web Fakulti Muzik dan Seni Persembahan di Universiti Pendidikan Sultan Idris. Sebagai Dekan, dan ahli fakulti yang telah lama berkhidmat, saya bangga dengan sejarah penyelidikan muzik kami dan, melalui usaha cemerlang para guru dan kakitangan kami, kami kini boleh menganggap ramai guru muzik dan seni persembahan terbaik di sekolah-sekolah Malaysia sebagai alumni kami.

Dalam tahun-tahun terkini, kami telah memperluaskan skop kami untuk merangkumi kajian dan penyelidikan seni persembahan serta ijazah baru yang mengkhusus dalam Pengarah Muzik dan Perniagaan Muzik, semua yang merupakan komponen penting dalam pendidikan seni dalam masyarakat moden.

Para guru kami mempunyai pengetahuan meluas dan pakar dalam pedagogi muzik dan persembahan. Kami menghargai teknik-teknik lama dan tradisional, dan kakitangan kami adalah pencetus dan pengguna awal pendekatan baru dalam pendidikan yang membantu pelajar kami menghadapi tuntutan dan cabaran bekerja dalam seni dan pendidikan di Malaysia abad ke-21.

Fakulti Muzik dan Seni Persembahan menyediakan pelajar dengan persekitaran hebat untuk berjumpa dan berinteraksi dengan individu sefikiran, sama ada dalam kalangan pelajar mahupun kakitangan. Mempunyai akses dan hubungan ini membantu memberi pelajar kami permulaan yang hebat untuk kerjaya baru mereka. Kami harap anda akan mempertimbangkan untuk bergabung dengan kami!

Prof. Madya Dr. Muhammad Fazli Taib bin Saearani 
Dekan
Fakulti Muzik dan Seni Persembahan
Universiti Pendidikan Sultan Idris